14.00-16.30
ΤΑ ΟΠΛΑ ΜΟΥ ΡΙΧΝΟΥΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ (1981)
Σκηνοθεσία: Γιάννης Φαφούτης
Σενάριο: Γιάννης Φαφούτης
Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης, Διδώ Λυκούδη, Κώστας Μεσάρης, Ανέστης Βλάχος, Άρης Τσιούνης, Δημήτρης Πιατάς, Μπέτυ Βακαλίδου
Παραγωγή: Γιάννης Φαφούτης
Διάρκεια: 145΄
Η πραγματική ιστορία του Θόδωρου Βενάρδου, του ανθρώπου που ξεφτίλισε με μυθικό τρόπο τη δικτατορία, γνωστός και ως “Ο Ληστής με τις Γλαδιόλες” Κατά τη διάρκεια της Χούντας, ένας νεαρός καταφθάνει στην Αθήνα. Μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια να συμμετάσχει σε μια αντιφασιστική ομάδα, ο νεαρός αρχίζει να ληστεύει τράπεζες κρατώντας πάντα ένα μπουκέτο λουλούδια. Θα συλληφθεί και θα δραπετεύσει επανειλημμένα, με αποτέλεσμα οι αρχές να τον επικηρύξουν.
Δύσκολη παιδική ηλικία και προβληματική ενηλικίωση. Δύο εντυπωσιακές ληστείες τραπεζών, τις πρώτες ένοπλες στα ελληνικά ποινικά χρονικά, στη μία μάλιστα «προσφέροντας» στον ταμία κι ένα μπουκέτο από γλαδιόλες… Μια θεαματική απόδραση από τις φυλακές. Εντυπωσιακές εμφανίσεις σε κοσμικά κέντρα και έντονη ερωτική ζωή. Σφοδρός έρωτας με εγχειρισμένη τρανς. Φημολογία για αντιστασιακή δράση στη διάρκεια της δικτατορίας. Επανειλημμένες απόπειρες αυτοκτονίας κατά τη δεκάχρονη παραμονή του στις φυλακές. Αναρίθμητες καταγγελίες για τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων. Μια αυτοκτονία στη φυλακή κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες.
Το ντεμπούτο του Γιώργου Κιμούλη στη μεγάλη οθόνη.
Γνώριζες πως… ανάμεσα στα πολλά στεφάνια που στάλθηκαν στην κηδεία του Βενάρδου, εντύπωση αλλά και αναστάτωση στις αστυνομικές αρχές προκάλεσε ένα που έφερε την επιγραφή «Από τα αήττητα παιδιά της 17 Νοέμβρη»!;
Περισσότερα για την ιστορία του Βενάρδου, στο σχετικό άρθρο του Γιάννη Ράγκου
16.30
ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΓΥΜΝΟ
Σκηνοθεσία: Βάσος Γεώργας
Σενάριο Δημήτρης Κολλιοδήμος
Παίζουν: Νίκος Κούνδουρος, Γιάννης Διαλιαννίδης, Τίνα Σπάθη, Γι΄ωργος Πανουσόπουλος, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Μπερτό, Νίκος Τριανταφυλλίδης, Νότης Πιτσιλός, Φωκίων Μπόγρης
Παραγωγή: Yvone Roman Films
Διάρκεια: 104’
Ντοκιμαντέρ μάλαμα, αποτέλεσμα ανιδιοτελούς αγάπης και σκληρής δουλειάς του Βάσου Γεώργα, γνωστού σεσημασμένου σινεφίλ και επαγγελματία του σινεμά, σε συνεργασία με τον ιστορικό –βιβλιοθηκονόμο του κινηματογράφου Δημήτρη Κολιοδήμο, μια σταθερή και x ray ματιά σε μια ξεχασμένη αποθήκη της κινηματογραφικής ιστορίας μας, αναζητώντας τα γυμνά που γέννησαν το φαινόμενο της ερωτικής ελληνικής φιλμογραφίας και που απέκτησαν με τα χρόνια την πατίνα του cult, τους λόγους και τις κοινωνικές συνθήκες που έκαναν το ντόπιο κοινό να την υποδεχτεί και να την αποθεώσει, τους τρόπους και τις αιτίες που προκάλεσαν τις μεταλλάξεις του soft σε πιο σκληρό και άσκημο πορνό, τις αισθητικές αξίες του κύματος σε σύγκρισή με το επίπεδο των εισαγόμενων αντίστοιχων, και, τέλος, το τέλος της εποχής που ανέβασε στο πάνθεον των ελληνικών ινδαλμάτων, τον Κώστα Γκουσκούνη και την Τίνα Σπάθη, μεταξύ ελαχίστων άλλων. Υλικό που σπάνια βρίσκεις και σίγουρα όχι έτσι μαζεμένο, εναλλάσσεται με ουσιώδεις και οξυδερκείς, στην πλειονότητά τους, παρατηρήσεις ανθρώπων του χώρου και της εποχής, δίνοντας ρυθμό σε ένα ντοκιμαντέρ που προσφέρει χορταστική, αν και συντετμημένη εικόνα του θέματός του, καταφέρνοντας να μην πλατιάσει πουθενά.
Γνώριζες πως… κυκλοφορεί ήδη σε DVD η πλήρης 12ωρη εκδοχή αυτή της σημαντικής ιστορικής έρευνας σε σούμπερ ντούπερ κασετίνα για όλους τους σκληροπυρηνικούς σινεφίλ χωρίς ταμπού, παρωπίδες και προκαταλήψεις;
18.30-
ΤΟ ΧΑΜΑΜ (1988)
Σκηνοθεσία: Μάκης Αντωνόπουλος
Σενάριο: Μάκης Αντωνόπουλος
Παίζουν: Νέλλη Γκίνη. Χριστίνα Παππά, Τζόη Μιχαϊλίδου, Γεωργία Τσάκου, Βαγγέλης Παππάς
Παραγωγή: Πέτρος Καραβίδογλου
Διάρκεια:
Η ταινία αρχίζει με τις καλύτερες υποσχέσεις για το απόλυτο VHS “οικογειακό” S&M σκουπίδι. Η ημίγυμνη Χριστίνα Παππά-άγουρη έφηβη με τα πρόστυχα τα κόκκινα τα εσώρουχα της- είναι όμηρη ενός κουκουλοφόρου διεστραμμένου που μπουκάρει χαλαρά – από την μπροστινή πόρτα – στο διαμέρισμα της. Μιλάει σαν εκφωνητής της ΥΕΝΕΔ με χροιά μονοφωνικού μπομπινόφωνου και ασελγεί -ή, τουλάχιστον, προσπαθεί – πάνω στο ημίγυμνο κορμί της σταρλετίτσας ξεστομίζοντας βρωμόλογα πίσω από την ταριχευμένη του κουκούλα! Όταν, μάλιστα, οι τρεις ελευθεριάζουσες φίλες της θέλουν να εκδικηθούν τον ασελγή και αναλαμβάνουν πιπεράτη δράση, η ταινία αρπάζει ένα ακόμη trash χαστούκι που μένεις άναυδος μέχρι την σκληρή τιμωρία στα χαμνά του. Ανεκτίμητο.
Γνώριζες πως… η Νέλλη Γκίνη υπήρξε η τελευταία κοπέλα για την οποία έκανε “τρελίτσες” ο Λάμπρος Κωσταντάρας στο κύνεoι άσμα του ο “Λαμπρούκος Μπαλαντέρ”; Ήταν το 1981.
20.00-21.30
ΤΗΕ BEST OF THE BEST – ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΕΣΤΙΒΑΛΣ
Ω, ναι, είναι τα καλύτερα χειρότερα φιλμ των τελευταίων δεκαετιών όπως προβλήθηκαν στα φεστιβάλ cult ελληνικου κινηματογράφου! Από το «Χόμπι μου ο Βιασμός» στον «Γυιό του Τσάρλι», από την «Επιστροφή των Καθαρμάτων» στα «Ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη»! Ένα ανηλέητο countdown με απανωτές ριπές best of the best, σεξ, κλωτσοπατινάδα, αίσθημα, πολλή αγάπη, αυτοσαρκασμό και καμία, απολύτως, σοβαροφάνεια.
Στο τέλος της προβολής ψηφίζετε εσείς το καλύτερο χειρότερο σε ειδική κάλπη βίας και νοθείας με σπέσιαλ συλλεκτική κάρτα, Η πρώτη επιλαχούσα θα παιχτεί στην περιφέρειά σας – όπερ στο Gagarin – ως ταινία αυλαίας για το Φεστιβάλ, την Κυριακή 23.00, παρουσία συμβολαιογράφου εκτός υπηρεσίας.
21.30
BΡΑΒΕΥΣΗ ΚΩΣΤΑ ΤΣΑΚΩΝΑ
Ο απορημένος νεοέλληνας στη δίνη της λαίλαπας του λαϊκισμού και του lifestyle ήταν, αναμβισβήτητα, ο Κώστας Τσάκωνας. Πάντα στο περιθώριο της «κασσέτας», ένα «παιδί της πιάτσας» α λα Τσιφόρος κατάφερε και ενσάρκωσε έναν «τύπο» που μπορεί να είναι διακριτός από τον ίδιο, αλλά ταυτίζεται πάντα -και αποκλειστικά – με αυτόν. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη κατάκτηση για έναν ηθοποιό. ’Ηταν πάντα ο εαυτός του σε αδιάφορες, αρπαχτές, κακές ή ακόμη και καλές ταινίες. Ανέκαθεν μεγαλύτερος από τις περιστάσεις, διότι ο Τσάκωνας βγαίνει μέσα από αυτές, τις ενσαρκώνει και, στο τέλος, με τον αυτοσαρκασμό του, τις διαλύει.
Βράβευση ΚΩΣΤΑ ΤΣΑΚΩΝΑ / Trailer / 10ο Φεστιβάλ… από gagarin205
22.30
ΚΑΚΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ REUNION – LIVE
Είναι η επανένωση της χρονιάς;
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν τρία Κακά Κορίτσια, η Μαρία, η Ανθή και η Άντζελα, που μας έκαναν να νιώθουμε με τα τραγούδια τους ότι ο χωρισμός ξεπερνιέται με ένα απλό «Γεια σου κι εσύ και τα φιλιά σου» και να «Ξαναγεννιόμαστε» ακόμα και μετά από την επίσκεψη ενός «Δολοφόνου».
Πέρασαν 11 χρόνια από τότε, μέχρι να καταλάβουν πως «Μας λείπουν». Γι’ αυτό αποφάσισαν να ξαναενώσουν τις φωνές τους και να μας ταξιδέψουν αυτή τη φορά στον κήπο της εδέμ ψάχνοντας τον «Απαγορευμένο Καρπό».
Τα «Κακά Κορίστια». Με σάρκα και οστά και full live μπάντα, στην σκηνή του Gagarin 205 για μιά δύωρη συναυλία .
TRASHATHON PARTY
trashathon (τράσαθον) = συνδυασμός των λέξεων
trash (σκουπίδι) και marathon (μαραθώνιος),
προϊόν του νοσηρού λογο-παιγνιώδους εγκεφάλου
του Ηλία Φραγκούλη, για τις ανάγκες χοροεσπερίδος
με θέμα το ρεπερτόριο χαμηλού γούστου
Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, μια σειρά από parties (με τη χαριτωμένη ονομασία… Kitcherella) ανίχνευσαν τα όρια της κακογουστιάς και του καθωσπρεπισμού στο τι πρέπει να χορεύουμε.
Το TRASHATHON αποτελεί την αναβίωση εκείνων των parties, μια γιορτή λατρείας πάνω στον ορισμό του «σκουπιδιού», με δόσεις memorabilia τραγελαφικές, όπου συνδυάζονται ακρότητες μουσικές ή στιχουργικές από την ελληνική και την παγκόσμια δισκογραφία. Από την πιο ξεδιάντροπη mainstream pop έως την αποθέωση της λαϊκο-pop, όλα ενώνονται σ’ ένα μείγμα που χορεύεται δίχως αναστολές.
Ο Ηλίας Φραγκούλης (CINEMaD) δεν επιχειρεί να δώσει τις απαντήσεις, αλλά να βρει τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην αφέλεια της εποχής του πρώτου ακούσματος και τις ενοχές που συντροφεύουν μέσα μας μνήμες ιστορικού καρα-kitch-αριού.
Το τέταρτο sequel του TRASHATHON ενώνει τις δυνάμεις του με το δέκατο και πανηγυρικά επετειακό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΛΤ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, για μια βραδιά απόλυτης καταστροφής που θα πρέπει να ζήσεις για να πιστέψεις πως υπήρξε…
Ένα σπάνιο οπτικοακουστικόν θέαμα που θα αναβαθμίσει την αισθητική της πόλεώς μας.